Vaterpolisti Srbije slave zlato u Tokiju (©Reuters)
Vaterpolisti Srbije slave zlato u Tokiju (©Reuters)

Žreb za Svetsko prvenstvo: Srbija dobila idealnu grupu, sa Amerikom, Australijom i Kazahstanom za prolaz

Vreme čitanja: 2min | uto. 12.04.22. | 19:33

Delfini su sa dve od tri selekcije igrali proteklog leta u prvoj fazi Olimpijskih igara u Tokiju

Teško da je bolji žreb za Svetsko prvenstvo vaterpolo reprezentacija Srbije mogla da poželi. Delfini će u grupnoj fazi 19. planetarnog šampionata za prolaz u nokaut fazu igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Kazahstana u Segedinu.

Mađarska će po drugi put biti organizator, a najbolje selekcije sveta posle pet godina u Budimpešti odlučivati o tituli najboljeg na svetu. Krunu osvojenu u Gvangdžuu 2019. godine brani Italija, a prva faza takmičenja odigraće se u četiri grada: Budimpešti, Segedinu, Debrecinu i Šopronu.

Izabrane vesti

U prvi šešir bila je smeštena Srbija zajedno sa Mađarskom, Španijom i olimpijskim vicešampionom Grčkom, i izbegla je najveće mine iz drugog i trećeg šešira. Nisu joj zapali veliki rivali Hrvatska i Crna Gora, mimoišle su se bivše jugoslovenske Republike na startu 19. Svetskog prvenstva.

Prave “grupe smrti” nema, sve su poprilično ujednačene, a prvi utisak jeste da je Srbija najbolje prošla, jer nije dobila nijednu reprezentaciju kjoja kontinuirano osvaja medalje. Ali, jeste Australiju i Ameriku, koje sve više ulažu u vaterpolo i konstantno flertuju sa velikim ostvarenjem. Pobednici četiri grupe obezbediće direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije plasman među osam najboljih tražiti kroz utakmice osmine finala. Ukoliko Srbija zauzme prvu poziciju u grupi, u četvrtfinalu će ići na pobednika para A2 - B3.

GRUPA A (BUDIMPEŠTA): Mađarska, Brazil, Crna Gora, Gruzija.

GRUPA B (DEBRECIN): Japan, Grčka, Nemačka, Hrvatska.

GRUPA C (ŠOPRON): Italija, Kanada, Južna Afrika, Španija.

GRUPA D (SEGEDIN): Kazahstan, SAD, Australija, Srbija.

Svetsko prvenstvo će se po prvi put odigrati u četiri grada, a u Mađarskoj će debitantski nastup upisati Gruzija, koja je "uskočila" posle izbacivanja Rusije.

Srbija je na poslednjem Svetskom prvenstvu u podmlađenom sastavu zauzela peto mesto, a kroz istoriju je – što samostalno, što kao SCG i Jugoslavija – pet puta bila najbolja na planetarnim šampionatima, takođe ima još sedam medalja, i po oba parametra je rekorder. Samostalno je osvojila dva zlata – 2009. u Rimu čuvenom pobedom na peterce protiv Španije od koje je i započeo strašan niz, i 2015. u Kazanju protiv Hrvatske.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu održanom u Budimpešti, Delfini su zauzeli treće mesto. Savićevi momci su u borbi za bronzu nadigrali Grčku, sa kojom su proteklog leta odlučivali o olimpijskom zlatu. Od tada je naša reprezentacija doživela brojne promene, državni tim je podmlađen, nosioci su se oprostili, ali će Srbija i dalje biti u najužem krugu konkurenata za medalje.

Predstojeće Svetsko prvenstvo biće prvo na kome će se Srbija od povlačenja Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića, Duška Pijetlovića, Milana Aleksića, Stefana Mitrovića i Gojka Pijetlovića boriti za odličje, a Delfinima će Fajnal-ejt evropskih kvalifikacija Svetske lige u Podgorici - od 28. do 30. aprila - poslužiti kao generalka za 19. planetarni šampionat. Po tri najbolje reprezentacije će sa turnira u Podgorici izvaditi vizu za završni turnir Svetske lige u Starzburu.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara